Groei gerelateerde klachten binnen de fysiotherapie

Kinderen krijgen te maken met andere typen blessures tijdens het sporten dan volwassenen. Dit komt door de groeifase. Tijdens deze fase ondergaat het lichaam grote veranderingen. Botten groeien snellen dan spieren en pezen dat kunnen bijbenen, dit kan de oorzaak zijn van diverse klachten. In deze blog leer je wat groei gerelateerde klachten zijn, waarom ze ontstaan en hoe we deze klachten kunnen verhelpen.

Fysiotherapeut geeft een jongen van 15 jaar instructies voor het uitvoeren van een stabiliteitsoefening gericht op landingstechniek in de oefenzaal.

Wat zijn groei gerelateerde klachten?

Groei gerelateerde klachten ontstaan door snelle veranderingen in het lichaam tijdens de groei. De belangrijkste reden van deze klachten is dat botten sneller groeien dan dat de spieren en pezen zich kunnen aanpassen aan deze verandering. Hierdoor ontstaat er extra druk rondom de groeischijven van het bot. Bij volwassenen zul je deze klachten niet zien, omdat bij hen het bot juist sterker is dan de pezen en spieren.

 

Groeischijf

Tijdens de groeifase van een kind bestaan de uiteinden van het bot nog uit zacht en flexibel kraakbeen. Dit kraakbeen noemen we de groeischijf. Dit kraakbeen is nog zacht omdat het bot hierdoor nog kan groeien in de lengte. Deze groei gebeurt namelijk niet gelijkmatig over de hele lengte van het bot, maar specifiek op de groeischrijven. Deze groeischijven bevinden zich aan de uiteinden van lange botten zoals de armen en de benen. Maar ook kleinere botten in bijvoorbeeld de hak hebben een groeischijf.

De kleinste botten in het lichaam zoals in de hand groeien niet via een groeischijf. In plaats daarvan worden ze dikker doordat er nieuw botweefsel wordt aangemaakt aan de buitenkant van het bot. Bij lange botten vindt dit verdikkingsproces ook plaats, naast hun groei in de lengte via de groeischijf.

Veelvoorkomende groei gerelateerde klachten

Groeipijn komt vaak voor bij kinderen die explosieve sporten beoefenen zoals: voetbal, handbal of honkbal. Deze activiteiten kunnen zorgen voor een overbelasting van de groeischijven of andere gebieden van het bot.

  1. Osgood-Schlatter: dit is een pijnlijke aandoening die ontstaat doordat de sterke kniepees te hard trekt aan de aanhechting van het bot op het relatief nog zwakke scheenbeen. Deze klacht komt vooral voor bij kinderen die veel sprinten of springen.
  2. Ziekte van Sever: dit is een klacht aan de onderkant van de hak. Hier trekt de achillespees bij intensief springen of sprinten op de groeischijf van de hak.
  3. Little League Elleboog: dit is een overbelasting klacht aan de groeischijf aan de binnenkant van de elleboog. Deze klacht komt voor bij kinderen die veel en intensief werpen.

Wat kun je doen?

Het is belangrijk om groei gerelateerde klachten bij kinderen serieus te nemen. Het negeren van signalen kan leiden tot een verergering van de klachten. Bij Osgood-Schlatter kan de pees van de knieschijf een stuk van het bot op scheenbeen afscheuren door de kracht van de pees. Bij een werper arm kan de overbelasting zo lang aanhouden dat het herstel vervolgens enorm vertraagd wordt.

Raadpleeg de fysiotherapeut wanneer uw kind tussen de 8 en 16 jaar oud is, intensief sport met sprong-, sprint- en/of werpbelasting, en pijn ervaart tijdens of na inspanning. Een fysiotherapeut kan een juiste diagnose stellen en vervolgens een passende behandeling vinden om de klachten te verminderen en verdere problemen te voorkomen.

Bronnen

Van Nugteren, J., & Winkel, F. D. (2004). De kwetsbaarheid van het jeugdige skelet: Onderste extremiteit

Sananta, P., Lesmana, A., & Sugiarto, M. A. (2022). Growth plate injury in children: Review of literature on PubMed. Journal of Public Health Research