Dry Needling: een effectieve behandeling tegen spierknopen

Heb jij wel eens last gehad van pijnlijke spierknopen? Hoe zou het zijn als er een methode bestaat die direct verlichting biedt en diepere ontspanning mogelijk maakt? Wat maakt dry needling zo’n krachtige en effectieve aanpak voor spierklachten? In deze blog leggen we uit waarom dry needling steeds populairder wordt. Het is namelijk dé manier om spierknopen snel en gericht aan te pakken. Vroeger oefenden fysiotherapeuten vaak druk uit met de duim of elleboog, maar met een naald kunnen we nu dieper in de spier doordringen en de plekken bereiken die voorheen moeilijk te behandelen waren. Lees verder om te ontdekken hoe dry needling jou kan helpen.

Dry needling behandeling op de rug met een enkele naald.
Een fysiotherapeut voert dry needling uit op een rug met behulp van een enkele dunne naald.
Acupunctuurbehandeling met meerdere naalden in de bovenrug en nek.
Meerdere naalden tijdens een acupunctuurbehandeling in de bovenrug en nek.

Wat is dry needling?

Dry needling is een fysiotherapeutische behandeltechniek waarbij een hele dunne naald in de spierbuik wordt ingebracht. Het doel is om de spierknoop te laten verdwijnen en de spanning te verminderen. De naald die wordt ingebracht is dezelfde als bij acupunctuur, maar er bestaan een aantal verschillen. Acupunctuur is een Chinese methode waarbij verschillende naalden tegelijkertijd worden ingebracht, met als doel om energiebanen te herstellen. Dry needling werkt anders: dit is een westerse methode die uitgaat van de anatomie van spieren. De behandelaar gaat eerst op zoek naar de spierknopen. Als deze eenmaal zijn gevonden, wordt de spierknoop in de spier aangeprikt.

Acupunctuur:

  • Chinese methode
  • Meerdere naalden tegelijk
  • Naalden blijven langere tijd in het lichaam zitten
  • Gaat uit van energiebanen

Dry needling:

  • Westerse methode
  • Eén naald tegelijk
  • Naald gaat kort in het lichaam
  • Gaat uit van de spieranatomie

De naald is zo dun dat je dit als patiënt niet of nauwelijks merkt. Het kan zijn dat de naald enkele keren opnieuw wordt ingebracht en eruit wordt gehaald totdat de spierknoop wordt geraakt. Zodra een naald wordt ingebracht in een spierknoop kan dit verschillende reacties geven. Een ‘spiertwitch’ is een veelvoorkomende reactie, dit is een korte samentrekking van de spiervezels waarna deze direct weer ontspannen. Dit kan ervaren worden als een krampgevoel of een korte onwillekeurige reflex. Daarnaast zorgt het voor een betere doorbloeding van het gebied, doordat de spiervezels beter kunnen ontspannen. Als reactie op de behandeling kan het zijn dat de patiënt na afloop een lokale spierpijn of vermoeidheid ervaart in de spier, maar dit verdwijnt vaak binnen 24 uur.

Wanneer wel dry needling?

Het wordt als behandeling vaak gebruikt voor actieve spierknopen omdat patiënten hier het meeste last van hebben omdat ze spontaan pijn veroorzaken. Ook kunnen latente spierknopen behandeld worden en zo voorkomen dat ze zich ontwikkelen tot actieve spierknopen. Maar ook bij andere klachten kan dry needling ingezet worden. Spierblessures zoals, overbelastingklachten, peesklachten (indirect), chronische spierpijn, gewrichtsstijfheid en zenuw gerelateerde pijn (indirect).

Verschillende ongebruikte dry needling naalden in beschermhoesjes.

Wanneer geen dry needling?

Er zijn verschillende contra-indicaties voor deze behandeling. Dat is een medische reden om de interventie juist niet uit te voeren. Dit zijn: het gebruik van bloedverdunners, huidinfecties, wonden, koorts en (extreme) angst voor naalden. Relatieve contra-indicaties zijn: bloedstollingsziekten, diabetes mellitus, kanker of instabiele vormen van epilepsie.

Wil je af van langdurige spierknopen?

Ervaar zelf hoe dry needling jouw klacht kan verlichten en je spieren kan helpen ontspannen. Maak vandaag nog een afspraak bij de fysiotherapeut. Onze fysiotherapeuten bekijken eerst samen met jou of deze behandelmethode de beste keuze is in jouw situatie. Klik hier voor onze contact pagina.

Bronvermelding

Laan D., Moor J. (2013). De bijwerkingen en risico’s van dry needling. Fysiopraxis. https://issuu.com/kngfdefysiotherapeut/docs/2013-11_fysiopraxis_november_2013/32

Tekin, L., Akarsu, S., Durmuş, O., Cakar, E., Dinçer, U., & Kıralp, M. Z. (2013). The effect of dry needling in the treatment of myofascial pain syndrome: A randomized double-blinded placebo-controlled trial. Clinical Rheumatology, 32(3), 309–315. https://doi.org/10.1007/s10067-012-2112-3